Artikel Astrologie en levensbestemming - Maansknopen

Februari 2020

De maansknopen nemen een bijzondere plaats in binnen de geboortehoroscoop. Deze spirituele punten in de horoscoop zijn onderdeel van de zogenaamde 'zwarte lichten'. Wat kun je hier nu mee? Je kunt deze punten zien als het levensdecor waarop je leeft, leert, valt en weer opstaat. Vanuit spiritueel oogpunt gaat het erom, dat je zoveel mogelijk levenservaringen opdoet. Op karmisch gebied geven ze aan waar je aan mag werken in dit leven, maar ook op welk gebied je al ervaringen hebt opgedaan, dat wat aanvoelt als bekend terrein. In de astrologie wordt altijd met assen gewerkt. Het gaat er altijd om, een balans te vinden tussen twee uitersten. Al deze ervaringen leiden uiteindelijk tot bewustwording en innerlijke balans.

Wat zijn
Maansknopen?

De maansknopen in de praktijk

Om de maansknopen wat meer tot leven te brengen onderstaande voorbeelden van enkele bekende mensen, hun maansknopen in Kreeft in het 12e huis en de uitwerking hiervan in hun leven. Normaal gesproken bekijkt een astroloog de gehele geboortehoroscoop, maar ik beperk me vanwege het onderwerp zoveel mogelijk tot alleen de maansknopen.

Bekende mensen met de noordelijke maansknoop in Kreeft in het 12e huis:

  • Johhny Depp
  • Kate Middleton
  • Kenneth Williams
  • Gustave Eiffel
  • Marilyn Monroe (zie uitleg)
  • Bret Easton Ellis (zie uitleg) 
  • Frida Kahlo (zie uitleg)

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe werd geboren op 1 juni 1926 om 9:30 uur te Los Angeles in Californië. Ze heeft de noordelijke maansknoop in Kreeft in het twaalfde huis, conjunct Pluto. De zuidelijke maansknoop staat in het zesde huis in Steenbok.

klik op de horoscoop-tekening voor een vergroting

Marilyn stond bekend als een harde werker met een sterke neiging tot perfectionisme. Dit past heel goed bij de zuidelijke maansknoop in het 6e huis. Het 6e huis heeft affiniteit met Maagd, het zesde teken van de dierenriem. Maagd staat onder andere bekend om haar toewijding, harde werken en oog voor details. Verder staat de zuidelijke maansknoop in het harde, serieuze en verantwoordelijke teken Steenbok. Ook dat is herkenbaar, ze kon heel kwetsbaar overkomen, maar ze kon ook snoeihard zijn. De zuidelijke maansknoop gaat over kwaliteiten die je meebrengt naar dit leven. Deze mogen in evenwicht gebracht worden met de thema’s van de noordelijke maansknoop.

Verder is het ook algemeen bekend dat Marilyn een zeer onstabiele jeugd had door het ontbreken van een vader, een labiele moeder en de diverse pleeggezinnen waar ze gewoond heeft. Marilyn heeft haar noordelijke maansknoop in Kreeft in het twaalfde huis staan, pal op de planeet Pluto. Pluto staat overigens nog nèt in het 11e huis. Marilyn mocht van het teken Kreeft leren om zich kwetsbaar op te stellen en om in het reine te komen met ongezonde conditioneringen en emotionele gedragspatronen. Er is als volwassene dan in eerste instantie weerstand tegen emoties en men is allergisch voor klagers en mensen die in de slachtofferrol kruipen. 

Het teken Kreeft wordt ook wel de moeder van de dierenriem genoemd, Kreeft wordt geassocieerd met moeders en vrouwen in het algemeen. Marilyn heeft in haar volwassen leven een aantal invloedrijke vrouwen om haar heen gehad die haar zowel zakelijk als privé steunden. Wat ook wel frappant is, dat Marilyn een issue had met haar eigen moeder en dat moeder willen zijn een diepe wens was. Deze wens is overigens nooit in vervulling gegaan.

De noordelijke maansknoop in het twaalfde huis duiden erop dat Marilyn mocht leren om het teveel aan controle los te laten en om een balans te vinden tussen haar innerlijke wereld (12e huis) en de verplichtingen van de aardse wereld van alledag (6e huis). Het 12e huis gaat over alle werelden, behalve de aardse wereld. Een fantasiewereld zoals die van het acteren past daar uitstekend bij. Het 12e huis gaat in de kern over de innerlijke belevingswereld en het onderbewuste. Zoals het voor mij voelt heeft haar noordelijke maansknoop in Kreeft in het 12e huis te maken met een innerlijke zoektocht naar emotionele veiligheid, het ergens emotioneel bij horen, je verbonden voelen met een letterlijke of figuurlijke familie. Weten dat er van je gehouden wordt. Dit wordt treffend verbeeld door Marilyns geboortehoroscoop.

Verder zie ik soms ook dat mensen last hebben van angsten of een angststoornis in relatie met de maansknoop in het 12e huis of in Vissen. Marilyn Monroe stotterde als kind en ze had haar gehele leven last van depressies en andere psychische problemen. Een maansknoop in het 12e huis vraagt om het bewust maken van het onbewuste. Tijd alleen en/of in stilte doorbrengen brengt je dan dichter bij de wereld in jezelf. 

Als laatste heeft Marilyn Pluto conjunct (op) haar noordelijke maansknoop in Kreeft staan. Dit is een teken dat zij al vanuit haar vroege jeugd, of vanuit vorige levens, te maken heeft gehad met diepe angsten op het emotionele vlak. Kort gezegd duidt een noordelijke maansknoop conjunct Pluto er altijd op dat het om doodsangsten gaat. De mensen die ik heb mogen ontmoeten met deze stand staan of stonden allemaal zeer intens in het leven. Niet zo verwonderlijk, want Pluto is de planeet die bij het transformatieve teken Schorpioen hoort.


Brett Easton Ellis

Brett Easton Ellis is voor mij ook een treffend voorbeeld. Hij is onder andere bekend als schrijver van het boek ‘American Psycho’. Hoewel in materiele zin alles aanwezig was, heeft ook Brett ontberingen gekend met betrekking tot binding en het ervaren van een warm nest. Brett schijnt fictie te zijn gaan schrijven zodat hij grip kon houden op de werkelijkheid. Hij had last van angststoornissen. Verder kon ook Brett zich mateloos irriteren aan de in zijn ogen heersende slachtoffercultuur.


Frida Kahlo

Als laatste noem ik nog Frida Kahlo. Deze beroemde kunstenares stond bekend om de emotionele en lichamelijke kwellingen die ze tijdens haar leven ervaarde. Deze ervaringen gebruikte ze vervolgens ter inspiratie voor haar schilderijen. Hier zie je haar noordelijke maansknoop in het 12e huis terug. Het maken van kunst en je leren overgeven aan de pijn kun je koppelen aan het 12e huis. Ook eenzaamheid, maar ook acceptatie en overgave in het algemeen, horen bij het 12e huis. Kahlo accepteerde uiteindelijk het feit dat haar man een affaire met haar zus had en zo moest ze ook leren omgaan met het feit dat ze gezien werd als ‘de vrouw van’. Frida’s man Diego Rivera was ook een schilder en in die tijd veel bekender dan Kahlo. Pas na haar dood werd haar kunst pas echt beroemd. Alle emotionele ellende waar ze mee te maken had, kun je koppelen aan de noordelijke maansknoop in Kreeft.