Maansknopen

De knopen zijn geen planeten. Technisch gezien zijn de maansknopen snijpunten waar de baan van de Zon (ecliptica) en de baan van de Maan elkaar rond de aarde kruisen. De noordelijke maansknoop is de stijgende knoop (het punt het dichtst bij de Noordpool) en de zuidelijke maansknoop is de dalende knoop (het punt het dichtst bij de Zuidpool). 

Het gaat om het meest noordelijke- en het meest zuidelijke snijpunt tussen de Zon en de Maan. De noordelijke maansknoop wordt ook wel 'drakenkop' genoemd en de zuidelijke maansknoop wordt dan de 'drakenstaart' genoemd. 

De twee knopen staan exact 180 graden van elkaar verwijderd. Staat jouw noordelijke maansknoop bijvoorbeeld in Ram, dan staat de zuidelijke maansknoop automatisch zes tekens verder in Weegschaal. Een noordelijke Maansknoop in Stier geeft een Zuidelijke Maansknoop in Schorpioen et cetera.

De knopenas beweegt zich retrograde door de dierenriem in. Het duurt gemiddeld ongeveer 1,5 jaar voordat een maansknoop een dierenriemteken doorlopen heeft. Na ongeveer 18,5 jaar heeft een maansknoop dan alle dierenriemtekens doorlopen.

De betekenis van de maansknopen in de radix.

De maansknopen zijn een spirituele as in de horoscoop. Natuurlijk geeft de gehele geboortehoroscoop informatie over de levensopdracht, maar de knopenas geeft specifieke belangrijke informatie over jouw levensopdracht.

  • Wat is je missie hier op aarde?
  • Met welke levensthema’s krijg je te maken?

De maansknopen geven aan op welke levensgebieden er een nieuwe balans gezocht mag worden.

De tekens en huizen die in relatie met de knopenas staan geven de levensomstandigheden aan die op je levenspad komen en die ervoor zorgen dat je met de thema’s van noordelijke- en zuidelijke maansknopen aan de slag gaat.

De noordelijke maansknoop geeft aan welke eigenschappen je in dit leven verder mag ontwikkelen.

De zuidelijke maansknoop geeft aan welke eigenschappen je al ontwikkeld hebt of met welke thema’s je al eerder te maken hebt gehad. De zuidelijke maansknoop wordt ook wel in verband gebracht met ervaringen en kwaliteiten die je in vorige levens ontwikkeld hebt.

Als kind leeft men vaak al onbewust naar de thema’s van de noordelijke maansknoop toe, maar de omgeving duwt het kind terug naar de thema’s van de zuidelijke maansknoop.

Als volwassene gaat men vaak pas echt aan de slag met de eigenschappen van de noordelijke maansknoop. De noordelijke maansknoop brengt nieuwe thema’s met zich mee waar op een andere manier mee omgegaan mag worden. Het gaat er uiteindelijk om, een nieuwe balans te vinden tussen de eigenschappen van zowel de noordelijke als de zuidelijke maansknoop. Beide assen blijven gebruikt worden, alleen op een andere manier.