Astrologie en de Maan


In de persoonlijke astrologie staat de Maan onder andere symbool voor onze emoties, het instinct en het onderbewuste. De Maan in een persoonlijke horoscoop symboliseert de sfeer van de babytijd en het geeft aan welke voorwaarden we nodig hebben om ons veilig te voelen.

In de medische astrologie gaat de Maan over voeding en de opname van voedsel. De spijsvertering, lichaamsvloeistoffen, de maag, milt, geheugen, linker lichaamshelft, klieren, het vegetatieve stelsel en de vrouwelijke hormonen en organen vallen ook onder de Maan. De Maan kan fysiek gezien verslijmend, nattend, verslappend, oedeemvormend uitwerken. Ook klier- en hormoonstoornissen vallen onder de Maan. Water, een dieet, vertroetelen en ruimte voor verdriet bieden werkt hier psychisch genezend.

In de esoterische astrologie worden Kreeft en de Maan geassocieerd met de incarnatie in de stof. De Maan geeft je het gevoel dat je iets of iemand buiten jezelf nodig hebt. De esoterisch gerichte astroloog Alan Oken geeft aan dat de Maan op esoterisch gebied onze worsteling symboliseert tussen het zielsbesef en onze betrokkenheid op ons fysieke, mentale en vooral ons emotionele leven. Dit is het kruis dat we dragen. Het vereist opofferingen en heroriëntaties van het leven om ons te bevrijden van verwachtingen, overtuigingen en andere oude patronen. De beloning hiervan is een groter bewustzijn en een vrijer, rijker en vreugdevoller leven.

 

De Maan wordt ook wel de moeder genoemd. Baby´s resoneren met de energie van de moeder, hoewel ook de vader en andere verzorgers een grote invloed hebben. De babytijd schijnt ontzettend belangrijk te zijn voor de ontwikkeling van de hersenschors, specifiek de taalproductie. De invloed van de Maan en dus de moeder in een geboortehoroscoop, vertelt iets over wat er qua ontwikkeling gebeurt in de eerste maanden na de geboorte. Baby´s reageren overigens niet op wat de moeder zegt of doet, zij reageren vooral op wat de moeder emotioneel uitstraalt.

 

De Maan heerst in de astrologie over het dierenriemteken Kreeft. Dit teken luidt ook het begin van de zomer in.

 

In de horoscoop van een land staat de Maan symbool voor het volk of de massa.