Contact bij voorkeur via WhatsApp 06 - 50 52 53 73. Dankjewel ♥

December 2018

Artikel 'Edelstenen in donkere dagen'

Vanaf Mabon, de herfstequinox, worden de dagen steeds donkerder. Het zonlicht neemt af en het leven speelt zich meer binnen af. Dit is een gunstige tijd is om geestelijk naar binnen te keren. Het is niet voor niets dat sommige mensen somber worden wanneer de blaadjes van de bomen vallen. Wanneer je stil bent en naar binnen keert wordt je geconfronteerd met je ‘zelf’. Dat wat bewust of onbewust geblokkeerd werd komt nu naar boven. Rust, bezinning en zelfonderzoek passen bij deze tijd van het jaar.

Ontstaan, geschiedenis en het gebruik van edelstenen toen en nu

Hoe kunnen edelstenen helpen tijdens deze periode van het jaar? Eerst een stukje uitleg over het werken met edelstenen. Stenen ontstaan door bewegingen in de aardkorst. Hierdoor worden gesmolten gesteente, hete vloeistoffen en gassen onder de oppervlakte van de aarde omhoog geduwd. Dit koelt af en in de loop van miljoenen jaren ontstaan er zo stenen.

Sinds mensenheugenis werkt men al met edelstenen. Stenen werden gebruikt als werktuigen, wapens, maar ook als make-up, talisman en geluksbrenger. Ook de werking van edelstenen op lichaam, geest en ziel, was al vroeg bekend. Vuursteen werd bijvoorbeeld gebruikt om vuur te maken en obsidiaan werd gebruikt als punt op een speer. Verder maakten de Egyptenaren heilige gebruiksvoorwerpen van Lapis Lazuli en gemalen lapis lazuli werd als make up gebruikt. Maar stenen werden ook voor medicinale doeleinden gebruikt.

Ook nu wordt er met edelstenen gewerkt. Dat edelstenen ook gebruikt kunnen worden om de mentale en fysieke gezondheid positief te beïnvloeden vinden is voor sommige mensen lastig te begrijpen. Een edelsteen is immers een ‘dood ding’. Niets is echter minder waar. Zoals de trillingen van muziek bestaat alles op aarde uit trillingen of energie en deze hebben hun invloed hebben op de omgeving. Edelstenen die op de huid gedragen worden geven rechtstreeks hun eigenschappen af, maar ook een steen in de broekzak gedragen mist zijn werking niet.


Chakra’s en de werking van edelstenen

Hoewel ieder mens uniek is en dus op de eigen wijze reageert op een steen, is er een algemene manier om te bepalen wat de globale werking van een steen is. De werking van edelstenen op lichaam, geest en ziel is voornamelijk gebaseerd op de kleurenleer, die weer gekoppeld is aan de chakra’s. Het woord chakra komt uit het Sanskriet (een Oud Indische taal, mogelijk een van de oudste talen ter wereld) en betekent levensenergie of chi. Chakra’s zijn (wielen van) energieën van het lichaam waardoor levenskracht stroomt. Hieronder vind je een overzicht van de chakra’s, de bijbehorende kleuren, de positie op het lichaam en de werking.

# Chakra Kleur Positie Werking
1 Wortelchakra
Basischakra
Rood Onderaan de ruggengraat ter hoogte van het stuitje Overlevingsinstinct
2 Heiligbeenchakra
Geslachtchakra
Oranje Net onder de navel Welzijn, creativiteit en plezier in het leven
3 Zonnevlechtchakra Geel Boven de navel, net onder het borstbeen, in de maag Zelfvertrouwen, humor en levenslust
4 Hartchakra Groen Roze Op het hart (Zelf)liefde, heling van het hart, empathie
5 Keelchakra Blauw Op de keel Communicatie en spreken vanuit het hart, zelfexpressie
6 Voorhoofdchakra
Derde oog chakra
Indigo Tussen de wenkbrauwen Inzicht, focus, activeert spiritueel bewustzijn
7 Kruinchakra Paars Op de kruin Geeft verbinding met de kosmos, het goddelijke en met de intelligentie

Werking van edelstenen op kleur

Naast de zeven basiskleuren zijn er nog veel meer kleuren. Elke kleur correspondeert met een subchakra. Een subchakra is een onderdeel van een hoofdchakra. Denk aan de voetchakra, deze maakt onderdeel uit van de basischakra. Bij de basischakra hoort de kleur rood en bij de voetchakra de kleur zwart. Zwarte en rode stenen kunnen dus beiden gebruikt worden om het basischakra te versterken. 

Verder kun je de kleurenleer toepassen. Elke kleur heeft een psychische werking. Zo kun je zonder veel kennis op een makkelijke manier al achterhalen wat de algemene werking van een edelsteen is. Natuurlijk heeft elke edelsteen een specifieke en unieke werking en reageert iedereen anders op edelstenen, omdat we allemaal anders zijn. Ook een edelsteen is uniek. Mensen en stenen bestaan uit energie of trillingen. Wanneer je een steen bij je draagt, dan wordt je dus op een unieke manier beïnvloed door de energie van de betreffende steen. Lichaam en geest passen zich hierop aan. Onderstaand een overzicht van de werking van stenen op kleur.

Kleur Chakra Werking
Zwart Voetchakra Aardend, beschermend, helpt naar te binnen te keren.
Bruin Voetchakra Aardend, maakt praktisch
Rood Basischakra Stimuleert het overlevingsinstinct, geeft warmte, passie, energie, geeft rust bij hyperactiviteit
Oranje Geslachtchakra Geeft warmte, energie, maakt avontuurlijk, assertief, stimuleert creativiteit
Geel Zonnevlechtchakra Geeft levensenergie, zelfvertrouwen, maakt vrolijk, empathisch, stimuleert de ratio
Groen Hartchakra Rust, leven vanuit het hart, gezondheid, verbinding
Roze Hartchakra (Zelf)liefde, heling van het hart, vriendschap, romantiek
Blauw Keelchakra Emoties uiten, de waarheid spreken, loyaliteit, afkoeling, rust
Paarsblauw
Indigo
Derde oog chakra Inzicht, focus, spiritueel bewustzijn
Paars Kruinchakra Verbinding kosmos, het goddelijke, intelligentie
Goud
Koper
Zonnevlecht
Kruinchakra
Levensenergie, verbinding met het goddelijke, beschermend
Zilver Kruinchakra
alle chakra’s
Naar binnen richten, spiegelend, verbinding met goddelijke, beschermend
Wit
Transparant
Kruinchakra
alle chakra’s
Zuiverend, helend, heldere geest
Regenboogkleuren Alle chakra’s Brengt chakra’s in balans, geeft levensvreugde

Stenen voor deze tijd van het jaar

Wanneer je in verbinding leeft met het ritme van de natuur dan is dit de tijd om je meer terug te trekken uit het maatschappelijke leven. De lichaamsenergie is minder en verkoudheid steekt soms de kop op. Sommige mensen hebben moeite met het afnemen van de hoeveelheid (zon)licht en worden wat somber. Aan de andere kant is dit een periode van sfeerlicht in huis en de kleuren zilver en goud krijgen nu een hoofdrol. Gezellig en intiem samen zijn past goed. Mediteren, reflecteren en het symbolisch terugkijken op het afgelopen jaar zijn zo maar zaken die we nu meer tegenkomen. Onderstaand wat stenen die nu behulpzaam kunnen zijn.

Amber en Barnsteen

Amber en Barnsteen hebben veel zonnekracht in zich. Het gaat om een zachte energie die daarom ook goed door kinderen verdragen wordt. Amber resoneert met de zonnevlecht. Het helpt je om de levensenergie te vergroten.


Angel Aura

Deze kwartssteen bewerkt met platina geeft inspiratie en spirituele inzichten. Een fijne steen om te gebruiken bij meditatie. Verder is het een steen die je makkelijker in contact met engelen brengt. Angel aura geeft je ook de moed om door te gaan in moeilijke tijden.


Libisch goudtektiet

Een prettige steen om te gebruiken bij meditatie. Deze steen helpt je om naar binnen te keren zodat het verleden geheeld kan worden.  De nadruk bij deze steen ligt op het innerlijke vuur. Een mooie steen ook om tijdens Yule, de winterequinox, te gebruiken. We verwelkomen dan immers de terugkeer van het licht. Libisch goudtektiet heeft ook een verbinding met het oude Egypte.


Malachiet

Deze steen helpt je om de verbinding met de aarde te voelen. Nu we meer binnenshuis zijn en geestelijk in onszelf gekeerd kan malachiet ons helpen om geaard te blijven. Verder absorbeert Malachiet negatieve energie en helpt het te herstellen na ziekte.


Opaliet

Hoewel opaliet door mensen gemaakt wordt heeft het zijn waarde voor mij persoonlijk bewezen. Heb je wat minder energie, of voel je af en toe wat somberheid, dan kan het dragen van opaliet helpen om meer levensvreugde te ervaren. Het is een regenboogsteen die mensen samenbrengt. Kinderen en mensen die behoefte hebben aan vrolijkheid worden aangetrokken door de steen.


Rozenkwarts

Een liefdevolle en daarom krachtige steen die je helpt om tot je zelf te komen. Het ondersteunt bij het herstellen van de innerlijke balans te herstellen. Rozenkwarts werkt ook sterk op het hartchakra. Rozenkwarts stimuleert zelfliefde. Het helpt je om een rouwproces door te komen.


Speculariet

Speculariet is een vorm van hematiet. Het is een fijne steen in deze periode omdat hij je terug brengt naar jezelf. De steen zorgt voor zuivering van aura en chakra´s. Ik heb gemerkt dat de steen het me makkelijker maakt om mediamiek werk te doen, terwijl de steen je tegelijkertijd helpt om geaard te blijven. Speculariet beschermt ook tegen ongewenste energieën.


Mediteren met edelstenen

Edelstenen kunnen helpen om makkelijker in meditatie te komen. Het mediteren met een steen geeft je de mogelijkheid om dieper in contact met de betreffende steen te komen. Om geaard te blijven adviseer ik wel om altijd zwarte toermalijn tussen de voeten te leggen. Onderstaand wat voorbeelden van mogelijkheden.

  • Bergkristal helpt om de geest te ontspannen zodat je makkelijker in meditatie komt.
  • Seleniet helpt om contact met engelen te maken.
  • Lapis Lazuli versterkt de geestelijke kracht.
  • Obsidiaan helpt om inzichten door te krijgen en helpt bij het opwekken van visioenen.

Het uitkiezen van de juiste steen

Als je een steen zoekt met een bepaalde werking kun je de betekenis opzoeken in de grote hoeveelheid literatuur die er op dit gebied bestaat. Toch is dat geen garantie dat je de juiste steen te pakken hebt. Ieder mens reageert anders op stenen en zelfs binnen dezelfde steensoort kan de ene steen wel fijn voelen en de ander niet. De grootte van een steen zegt niets over de kracht. Een steentje kan soms meer kracht in zich hebben dan een joekel van een steen. Ben je intuïtief ingesteld, dan wordt je vaak vanzelf naar een steen toegetrokken en weet je gewoon dat dit de juiste steen voor je is. Verder kan een steen die nu goed voor je is over een paar maanden misschien geen werking meer hebben voor jou omdat je als mens in ontwikkeling blijft.

Als laatste hieronder een paar methodes die kunnen helpen bij het testen van de juiste steen.

  • Gebruik de spiertest uit de kinesiologie. Neem een steen in je rechterhand en houdt deze op je zonnevlecht, de linkerarm gaat ontspannen omhoog tot schouderhoogte. Een persoon naast je probeert je arm zacht maar resoluut naar beneden te duwen. Bij een steen die geschikt voor je is, lukt dit niet of kost dit veel moeite.
  • Leg de steen op de plek van de thymus (tussen de keel en de borsten in), houd deze daar vast en ga dan ontspannen staan, eventueel met de ogen dicht. Wanneer je stil blijft staan doet de steen niets voor je, wanneer je naar voren gaat is het de juiste steen en wanneer je naar achteren gaat werkt de steen ongunstig voor jou op dit moment.
  • Je kunt ook de pendel gebruiken om te bepalen of een steen nuttig voor je is.